Читај ми!

„Black notebooks" и „Архив Драгице Вукадиновић"

Предраг Дамјановић „Black notebooks", Ликовна галерија; Слађана Петровић Варагић, Мића Kарић „Архив Драгице Вукадиновић - Лични радови", галерија Артгет, KЦБ

Цртежи Предрага Дамјановића изложени у Ликовној галерији Културног центра Београда представљени су на изложби под називом „Black notebooks" у виду великих зидних слика штампаних на самолепљивим фолијама, симулирајући мурале или графите, чиме је цртеж добио монументални карактер. Цртеже које уметник ствара су његове реакције на свет у коме живимо, његова лична потреба да се суочи, да процесуира и остави коментар на све оно што нам се дешава. Спајајући различите, често неспојиве елементе, Дамјановић ствара један свет личних импресија, симулакрум стриповских жанр сцена у којима се преплићу египатска митологија, јапанска поп култура, наци иконографија, све зачињено тврдим геј и порно елементиима са примесама фантастике.

И баш као што је савремени свет чудан, контрадикторан и често бизаран, тако су и ови цртежи на први поглед узнемирујући и шокантни. Али само на први поглед, јер заправо када се мало боље загледамо схватамо да су то, на жалост призори које свакодневно виђамо на телевизији, интернету, у штампи. Гост емисије биће аутор Предраг Дамјановић.

Уметнички директори Галерије Артгет, Слађана Петровић Варагић и Мирослав Карић, новом изложбом представљају изложбу фотографија, филмских и видео радова под називом „Архив Драгице Вукадиновић - Лични радови". Значајни су доприноси домаћој и регионалној сцени савремене визуелне уметности које бележи професионална каријера историчарке уметности Драгице Вукадиновић. Међу њима је и херојски подухват ретроактивног успостављања Архиве Студентског културног центра Београд и пионирска улога у афирмацији фотографије.

Припадала је генерацији која је трагала за другачијим видовима дискурзивности, ка артикулисању новог идентитета у вези са самим медијима - фотографија, фанзин, музика (Нови талас, рок), нова сцена омладинско-студентске штампе (Полет, Омладинске новине итд).

Њен богати опус, непознат јавности, чине фотографије, 8мм филмови и видео-радови. Сопствену продукцију протеклих пет деценија структурисала је у лични ауторски архив, драгоцен како у уметничком, тако и у културолошком смислу. Гост емисије биће Мића Карић, кустос Музеја савремене уметности.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се