Читај ми!

Традиција као основа за нешто сасвим другачије

Драгана Ковачић, Ана Вујовић

Уметница млађе средње генерације Ана Вујовић представила је најновије радове у београдској приватној галерији Хестија (Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau). Изложба већ носи индикативан назив „Ctrl+Alt+Del" (команда за компјутер путем тастатуре да се нагло прекине нека функција, често због тога што је блокирана).

У наставку својих истраживања односа друштва и његовог наслеђа, Ана Вујовић представља радове који се заснивају на традиционалном ткању пиротских ћилима, као симболу српске нације, коју минуциозно разграђује влакно по влакно, посежући за самом потком - дословно и симболички. За разлику од ранијих радова у којима је ово традиционално (женско) ткање сучељавала са дигиталном грешком, овом приликом у рад уводи реквизите који се користе за прву помоћ.

Изложба Народног музеја „Градови: известан поглед" обухвата четрдест осам радова и тридесет шест уметника. Изложба која је постављена у Галерији Кабинета графике на првом спрату Народног музеја, у фокусу има приказ града као кључног места у којем је започела и где се драматично и убрзано развијала модерна култура и уметност најпре на преласку из 18. у 19. а потом и из 19. у 20. век.

Ауторка изложбе је др Драгана Ковачић, музејска саветница и кустоскиња Збирке цртежа и графика страних уметника Народног музеја у Београду. Она ће нам приближити истраживање о нераскидивој спони између урбанизације и ширења модерне културе.

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.

Насловну слику потписује Material Core icons by Google

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара