Читај ми!

Петар Пијановић

Гост Клуба 2 је професор Петар Пијановић, а повод његова монографија Српска култура у 18. и 19. веку.

Након студија Српски културни круг, Српска култура 1900-1950, те Анђели и ратници: Стара српска култура, професор Пијановић наставља истраживање на пољу свих видова српске културе у периоду 18. и 19 века, дајући синтезу културних прилика на просторима где је у то време живео српски народ. Те културне прилике услед датих историјских околности биле су различите, од крајње неповољних до периода просперитета, што се одражавало на културни идентитет. У настојању српског народа да с једне стране очува старо, с друге да се прилагоди новом, са професором Пијановићем разговарамо о томе да ли је идентитет стална или променљива категорија, како разумемо појам традиција, који су парадокси обележили српску историју тог времена, какви су културни стереотипи тада везивани за овај народ...

Поред студија из области културе, Петар Пијановић аутор је више књижевних студија о значајним српским писцима: Пекићу, Павићу, Кишу, Булатовићу, Гаталици... Зашто је бирао баш ове писце? Шта нам њихова књижевност говори о времену у којем живимо? Може ли књижевност бити „учитељица живота"?

Тема Клуба 2 биће и новоустановљена књижевна награда Београдски победник, која је изазвала опречне реакције у нашој култури. Као члан жирија ове, али раније и Нинове награде, са којом се Београдски победник највише доводи у везу, професор Пијановић објасниће које су разлике међу њима, те шта је то што Београдског победника издваја од осталих књижевних признања.

Уређује и води Соња Миловановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи