Читај ми!

Активизам Српкиња у Северној Америци

Гости: Олга Раваси и Гордана Петковић Лаковић

Олга Раваси је професор политичких наука на колеџу Октон у Чикагу. Рођена је у Београду, а потом је живела у Сарајеву, Чикагу и сада у Мајамију. Докторирала је и магистрирала међународне односе. Оснивач је Српског радија у Чикагу. Била је продуцент на значајним америчким ТВ мрежама. Од 2015. је изасланик и специјални саветник за Балкан и међународне односе генералног секретара Интерпорт полиције. Оснивач је кампање „Срби за Трампа 2020" и Гласачке алијансе америчких Срба. Активно ради на унапређивању веза матичне државе Србије и америчких јавних кругова и српске дијаспоре. Припада интелектуалном и академском естаблишменту српског исељеништва.

Гордана Петковић Лаковић је српска књижевница из Торонта. Рођена је у Београду, а од 1994. године живи у Канади. Објавила је осам књига на српском и енглеском језику. Посебну пажњу привлаче њени зборници „Зашто смо отишли" у којима описује искуства српских емиграната. Уредница је српског магазина „Слово" и чланица Управе Српске националне aкадемије у Торонту. Веома је ангажована на промоцији лика и дела Николе Тесле на северноамеричком континенту, а тај активизам резултирао је додељивањeм имена српског научника највећем булевару у Хамилтону, као и почетак изградње Теслиног парка. Ускоро се очекује њен музички диск за децу.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Бескрајни плави круг Бескрајни плави круг

Аутор:
Миодраг Јакшић

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]