Читај ми!

Падежи у центру пажње

Марина Спасојевић, Срето Танасић, Бобан Арсенијевић

Велики део јавности најоштрије је осудио кампању београдске Филолошке гимназије на Инстаграм страници Дигитални буквар, која је постављена у виду питања: „Имаш ли муке са падежима као људи са југа Србије?" Иако је жеља била повећање нивоа дигиталне писмености у Србији, многи грађани са југа земље увређени су јер су у поменутој објави приказани као антипод „вредностима" за које се залажу промотери овог пројекта и Филолошка гимназија. Након бурних реакција на друштвеним мрежама које је изазвала објава, Филолошка гимназија упутила је извињење.

Овај недавни догађај отворио је полемику о важним питањима која осликавају стање ствари у читавој земљи: Како подићи ниво језичке културе? Да ли сви говоримо правилно у складу са граматиком сопственог дијалекта? Да ли је исправно поистовећивати правилност у књижевном језику са правилностима у народним говорима? Да ли локални дијалекти имају мању вредност од стандардног језика?

За Спорове у култури говоре др Марина Спасојевић, научни сарадник у Институту за српски језик САНУ, проф. др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ, и Бобан Арсенијевић, професор словенске лингвистике на Универзитету у Грацу.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара