Читај ми!

Празници-подсетници прошлости и светионици будућности

Гост емисије Храм отац Марко Јефтић, свештеник храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу

Српска православна црква данас прославља Светог апостола и јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског.

Свети апостол и јеванђелиста Лука био је лекар, иконописац, пријатељ апостола Павла. Родом Грк, из Антиохије, бавио се живописом и сматра се да је први насликао иконе Исуса Христа, Богородице, апостола Петра и Павла. Пратио је апостола Павла на мисионарским путовањима од Филипа до Рима. После смрти апостола Павла наставио је да проповеда Јеванђеље. У старости је отпутовао у Египат, а у Александрији је рукоположен за епископа. Враћа се за Грчку где рукополаже свештенике, исцељује болесне душе и тела. Било му је 84 година када су га идолопоклоници обесили о маслинову грану у граду Теби. Убрзо, над његовим моштима почињу да се дешавају многа чуда.

Свети Петар Цетињски (Петар I Петровић Његош, 1749-1830) рођен је у Његушима, а у монашки чин ступио је у 12. години. После смрти митрополита Саве 1782. Петар постаје митрополит и господар Црне Горе. Радио је свом снагом да измири завађена племена, а споља да одбрани земљу од нападача. Успео је и у једном и у другом напору. Прославио се победом над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Живео је као прост монах, у тескобној келији, иако је био и духовни и световни господар Црне Горе. Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру.

Гост овонедељне емисије Храм је отац Марко Јефтић, свештеник храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са којим разговарамо о светитељима које Српска православна црква прославља данас, о празницима који су подсетници прошлости и светионици будућности. У току емисије осврнућемо се на феномен уплива америчких празника, преко популарне културе, у Европу, као што је и вечерашња прослава Ноћи вештица, светковина која је ушла и у наше вртиће и школе, а да нас нико није питао за дозволу.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи