Читај ми!

Шта знамо о слепим мишевима Србије?

О слепим мишевима који живе у Србији разговарамо са др Иваном Будински из Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић” у Београду.

Од појаве глобалне пандемије ковида слепи мишеви централне Кине се налазе у фокусу јавности као потенцијални резервоари SARS-CoV-2 вируса, али о представницима ове јединствене групе летећих сисара у Србији не говоримо често. Од др Будински ћемо сазнати како у пракси изгледају истраживања слепих мишева у Србији, колико врста насељава територију наше земље, чиме се хране, а где налазе склоништа. Разговараћемо и о томе како сазнајемо колика је бројност слепих мишева на одређеном подручју, могу ли бити опасни за људе и које све директне користи имамо од њиховог присуства у природи.

Осврнућемо се на генетичке анализе популација одређених врста слепих мишева Србије и њихове рођачке односе са популацијама у другим деловима Европе. Др Ивана Будински недавно је учествовала на састанку међународне групе која се бави проучавањем и заштитом слепих мишева, а на коме је дискутовано о вези слепих мишева и вируса SARS-CoV-2 . У разговору доносимо и најинтересантније закључке састанка и резултате нових истраживања.

У редовној рубрици, проф. др Момчило Б. Ђорђевић ће говорити о истраживањима слепих мишева као вектора одређених болести у југоисточној Азији.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се