Читај ми!

Дневни магазин културе

Из садржаја емисије:

У Културним круговима говоримо о изложби „Сниматељи у српском играном филму", која је од данас отворена у Филмској галерији Културног центра Београда. Настала је поводом објављивања истоимене монографије ауторке Маје Медић, у издању Филмског центра Србије и Службеног гласника (2021), и представља пресек историје српског филма кроз рад сниматеља у домаћем филму, како је конципирана и изложба. Монографија се састоји од тридесет разговора са сниматељима који су стварали (и стварају) у распону од почетка прошлог века, па све до данас.

На Великој сцени Театра на Брду, синоћ је премијерно изведен комад „Петријин венац", у режији Јане Маричић, по мотивима истоименог романа Драгослава Михаиловића. Адаптацију текста потписује редитељка Јана Маричић заједно са Мирјаном Карановић, која овом приликом тумачи лик Петрије. Чућемо критички осврт Бојана Муњина.

Најавићемо још једну позоришну премијеру која нас очекује 23. октобра на Великој сцени Београдског драмског позоришта. У питању је представа „У раљама живота", према роману Дубравке Угрешић, која је копродукција Београдског драмског позоришта и Бео арт продукције. Драматизацију и адаптацију текста потписује Биљана Србљановић, а режију Андреј Носов. У представи играју: Ива Илинчић, Весна Чипчић, Александар Вучковић, Лука Грбић, Дуња Стојановић, Вања Ненадић, Милош Петровић Тројпец и Марко Тодоровић.

У оквиру пратећег програма изложбе „На други поглед" Аустријског културног форума представљени су радови и уприличен је разговор са уметницима Мариелом Цветић (Србија) и Јулијаном Турнером (Аустрија).

Емисију припрема и води Тања Живковић.

 

 

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи