Читај ми!

Јаник Незе-Сеган, диригент

„Сваки добар вођа мора да буде у служби људи и институције коју предводи. А у музици, уколико ово не понудите онима са којима радите, одузимате им пресудну вредност: емоционалну слободу. Људи који заиста стварају музику јесу они којима је задатак да је изводе. То је стресна делатност, а мој посао је да им омогућим да се осећају најбоље што могу: да знају да имају подршку и поверење. Стварање музике, за мене, дубоко је испреплетано са љубављу, пријатељством, повезаношћу.”

 

Овом мудрошћу се води Јаник Незе-Сеган, харизматични канадски диригент који тренутно, као музички директор, води два од три најважнија музичка ансамбла у САД: Филаделфијски оркестар и Метрополитен оперу. Са оркестром из Филаделфије освојио је 2020. награду часописа „Грамофон" за најбољи оркестар године, а прошле суботе је, са ансамблом опере Метрополитен, отворио нову сезону ове куће, након годину и по дана дуге паузе, проузроковане пандемијом. Први пут у историји Мета, сезону је отворило дело афроамеричког аутора - у питању је Гремијем овенчани џез музичар Теренс Бланчард и његово дело „Fire shut up in my bones" (Ватра запретена у мени).
Околност да се филмски снимак ове опере од данас емитује и у биоскопима била је повод да Јанику Незе-Сегану посветимо Време музике. Слушаћете његове интерпретације дела Нина Роте, Јозефа Хајдна, Жоржа Бизеа, Флорана Шмита, Сергеја Прокофјева и Сергеја Рахмањинова, остварене са оркестрима са којима најчешће сарађује: оркестром Метрополитен из Монтрала, Европским камерним оркестром и Филаделфијским оркестром

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи