Читај ми!

Седам векова од упокојења Светог краља Милутина

Гост Ризнице др Драгољуб Марјановић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду, Семинар за византологију

„Ништа, међутим, не би данас било на овакав начин велико и наше, да га као један од изданака славне светородне лозе Немањића није на плећима своје хришћанске одговорности и владарске приљежности понео -благочестиви и христољубви господин, превисоки и крепки и самодржавни краљ Стефан Урош Милутин, каквим га назива његов племенити савременик и надахнути животописац, архиепископ Данило Други. У време које је било обележено врхунцем сучељавања и преплитања српске и византијске културе, али и опасним освајачким продорима других култура са Истока, стварање јединственог српског државног и духовног израза, могло се одвити једино уз дубоку свест да само оно што је заиста хришћанско може бити велико и наше." (Из поздравог писма Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, међународном научном скупу, „Седам векова од упокојења Светог краља Милутина", одржан у манастиру Преподобног Прохора Пчињског)

Поводом одржаног међународног научног скупа „Седам векова од упокојења Светог краља Милутина" у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, гост Ризнице, са којим говоримо о животу и делу краља Милутина, је др Драгољуб Марјановић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, Семинар за византологију.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 17. окт 2021, 12:56) - Дан [нерегистровани]

Приватно, не даш поучно

Приватно дело краља Милутина није баш поучно с обзиром на 5 (4 јер је једну поништио !) женидби и односом према сину. За државнички део свака част али је он ишао и повезан са приватним ! Колико је женидбе покривао градњом манастира треба видети, али сигурно донекле и јесте. Молим објавите !

Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]