Читај ми!

Пиратерија у култури

У емисији говоре Никола Чутурило Чутура, Ненад Цвјетићанин и Владимир Рајчић

Филм „Тома" Драгана Бјелогрлића је последњих дана у жижи јавности јер у биоскопима обара рекорде гледаности, али је и на мети пиратерије. Велики број публике не сматра да чини било шта лоше ако неовлашћено гледа филмове и серије, од куће, преко неких од електронских уређаја, а онда их проследи даље. За ауторе, то је недопустиво, сматра Драган Бјелогрлић. „Ја сам се чак у једном моменту и питао, док се све то дешавало, да ли има смисла уопште бавити се овим послом када вам неко, из не знам које обести, украде и багателно подели нешто у шта сте ви уложили време, емоцију, рад, труд, па на крају и новац. Такорећи, баци у блато све то што сте урадили, а ви сте немоћни да било шта урадите и само можете да гледате".

Пиратизује се готово све, музичка и књижевна дела, научни радови, дела ликовне уметности, филмска остварења... Случај филма „Тома" је више него раније покренуо бројна питања: Kако заштитити ауторска права у дигиталном свету? Да ли постојећи прописи довољно регулишу ову област? Kо све може да буде кажњен приликом нелегалног дељења одређеног садржаја? Да ли су људи у Србији довољно информисани и обавештени о Закону о кршењу ауторских права? Kако свему томе стати на пут?

У емисији Спорови у култури говоре рок музичар и председник Управног одбора Сокој-а Никола Чутурило Чутура, адвокат Ненад Цвјетићанин и Владимир Рајчић, директор агенције С.А.П.А (Српска антипиратска агенција).

Аутор и водитељ: Тања Живковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара