Читај ми!

Kраљ Милутин-ктитор цркава светске баштине

Гост Ризнице др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета у Kрагујевцу.

У овонедељној емисији говоримо о краљу Милутину-ктитору цркава светске баштине. У роду Немањића, најдуже је владао, 39 година, највећи број задужбина подигао и обновио, међу којима су и Богородица Љевишка у Призрену, манастир Грачаница, Kраљева црква у Студеници, Старо Нагоричане, манастир Бањска, где је и сахрањен, али су стицајем историјских околности, његове свете мошти премештане, и сада се налазе у Софији у Цркви Свете Недеље...

Стефан Урош II Милутин Немањић (1253-29. октобар 1321-Неродимље код Урошевца) од Србије је, у скоро четири деценија владавине, створио снажну и успешну државу, а границе значајно ширио ка југу, на рачун Византије.

Поводом 700 година од смрти краља Милутина и објављивања тројезичне књиге резимеа научних радова Међународног научног скупа „Kраљ Милутин и доба Палеолога: историја, књижевност, културно наслеђе" (Скопље, 24-26. октобар 2021)

Гошћа Ризнице је иницијатор овог скупа, историчар уметности др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета у Kрагујевцу.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво