Читај ми!

Свети Василије Острошки-350 година од упокојења

Гост емисије Храм је вероучитељ и катихета Бранислав Илић

Рођен као Стојан Јовановић 28. децембра 1610. у селу Мркоњићи. Попово поље, у близини Требиња, у богобојажљивој породици, од оца Пета и мајке Ане. У дванаестој години одлази у манастир Завалу где је игуман његов стриц Серафим. После неколико година прелази у требињски манастир Тврдош, где је и примио монашки постриг. Са благословом патријарха Пајсија Јањевца провео је и годину дана на Светој Гори. Архимандрит Василије је 1638. рукоположен у Пећи за митрополита херцеговачког, са обновљеном светосавском титулом-митрополит захумски. Kасније ће додати титулу и Скендеријски. Kао архијереј живео је у манастиру Тврдош све док га Турци нису разорили.

Владика Василије прво одлази у једну пећину у Пјешивцима где се подвизавао, а касније прелази у острошку пећину. Последњих 15 година живота провео је у пећинској испосници у Горњем Острогу. Упокојио се 29. априла 1671. Његове мошти и његов гроб чувају се у манастиру Острогу, а у њихову моћ исцељења и утехе верују не само православни хришћани већ и људи друге вере. Српска православна црква слави Светог Василија Острошког 12. маја, по новом календару.

Поводом 350 година од упокојења Светог Василија Острошког гост емисије Храм је вероучитељ и катихета Бранислав Илић из Новог Сада, аутор великог броја текстова, емисија, предавања о Светом Василију Острошком, као и документарног филма „Свети Василије Острошки-сведок васкрсења".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара