Читај ми!

Александар Цветковић

Гост Клуба 2 је сликар Александар Цветковић.

Један од најеминентнијих уметника наше савремене ликовне сцене, некадашњи члан легендарне групе „Силуете" и бајкер, већ 35 година живи у банатском селу Шумарак, где је са породицом створио амбијент који не напушта радо. После десет година проведених у Њујорку и боравка у Београду, ипак се одлучио за живот крај Дунава, где је уз природу, риболов и бројне пернате животиње које гаји, пронашао мир и тишину за стварање. У Београд не одлази јер, како каже, нема више његове екипе пријатеља, новинара, музичара, књижевника, сликара, са којима је проводио време у „бермудском троуглу".

Иако је најсрећнији када је за штафелајем, прва љубав му је музика и ужива у наступима по селима јужног Баната и Београду са својим бендом, који носи име по певачу из Енглеске Малколму Бриџеру. Поносан је што је завршио Академију и помало жали јер више нема професора који су били ауторитети као Стојан Ћелић, Цуца Сокић, Недељко Гвозденовић, Раденко Мишовић, Мића Поповић, који Цветковићеву суштину учешћа у историји српске уметности 20. века карактерише као „истраживачки став".

Александар Цветковић је рођен 1947. године у Алексинцу. Приредио је више од 60 самосталних изложби и учествовао на бројним ликовним манифестацијама. Добитник је многих престижних награда, а издвајају се прве награде Октобарског салона 1977. и 1988, Златна палета 1985, награда Политике из Фонда Владислава Рибникара 1990. године.

У Клубу 2 о припремама за самосталну изложбу 6. октобра у београдској галерији УЛУС, неисцрпној теми „Алегорија на грчке митове", „Силуетама", Београду, Њујорку, уз музику Вилија Нелсона, Џонија Кеша, рок и блуз.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара