Читај ми!

Документарно-драмски програм (премијера)

Марија Ћирић: Археологија дечјих сећања

Радиофонијски есеј

Ауторка емисија из серија Радионица звука и Документарно-драмски програм др Марија Ћирић у последњем периоду свог научног и уметничког деловања посебно се посвећује детињству, те феномену дечјих сећања. За овај радиофонијски есеј користила је одабране сегменте аудитивног материјала сакупљаног претходних година. Наиме, кад год је за то било прилике, снимала је своју сестричину која одраста на два језика, српском и холандском (део документарних звучних записа уступила јој је Ана Ћирић, мама девојчице). Археологија дечјих сећања је „поглед" ка једном детињству, можда баш налик ономе кроз које смо давно прошли. Детињство је постављено као фантазија, сањарија ка звучним сликама дечјег света, дато кроз истраживање експресивних квалитета звука дечјег гласа. Меморијски простор односи се на период (развоја) артикулисаног гласовног изражавања девојчице Јулије (говора, брбљања, певушења). Етапе сањарија о детињству смењују се са размишљањима ‒ „археолошким" сазнањима ‒ о територији детињства које изговара наратор (ауторка). Реч је о фрагментима текста писаног за потребе теоријског истраживања на којем је ауторка радила непосредно пре уласка у радиофонијски пројекат „Археологија дечјих сећања".

Емисија је реализована у оквиру међународног уметничко-истраживачког пројекта „B-AIR", који се бави проучавањем утицаја звука на бебе и децу, под покровитељством програма „Креативна Европа".

 

Учествовала: Јулија Лангендорф
Наратор: Марија Ћирић
Тон-мајстор: Милан Филиповић
Избор музике и режија: Марија Ћирић
Уредник емисије: Весна Перић
Производња: Драмски програм Радио Београда, мај 2021.

Пројекат је подржало и Министарство културе и информисања Републике Србије.
 

Драмски програм

Autor:
Радио Београд 2

Драмски програм на РБ2 свакодневно емитује репризну и премијерну продукцију радним данима од 18:32, суботом у 18:00 у серијама Мала сцена, Паукова мрежа, Радио игра, Драма Другог програма, Звездани часови и Документарно драмски програм. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи