Јован Богосављевић

Финалиста такмичења „Астор Пјацола"

Један од водећих српских виолиниста школовање је започео у класи свога оца Драгутина Богосављевића, наставио га као апсолутни победник такмичења у Тортони, у категорији до 30 година старости, а крунисао га магистратуром на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу, у класи Игора Ојстраха ‒ једног од највећих виолиниста данашњице. За време боравка у Бриселу, био је концертмајстор студентског оркестра, као и оркестра за савремену музику, а потом се усавршавао код Микхаила Копелмана, Пјера Амојала, Ким Нам-Јуна и Бориса Кушнира. Данас је редовни професор Факултета уметности у Нишу.

Почетком јуна постао је један од двадесет троје финалиста светског такмичења „Астор Пјацола" у категорији солиста.

• Као солиста, са камерним и симфонијским оркестрима наступао је у свим земљама некадашње Југославије, као и у Чешкој, Словачкој, Пољској, Мађарској, Италији, Шпанији, Турској, Енглеској, Белгији, Грчкој, Бугарској, Немачкој, Финској, Шведској, Данској, Кини, Аргентини, Јапану, Уједињеним Емиратима. Био је и у учесник значајних фестивала (Ars Musica ‒ Брисел, Art Fest ‒ Лондон, фестивали у Варшави, Штутгарду, Копенхагену, Интернационални фестивал у Берлину, Бемус у Београду, Новосадско музичко лето, Нимус у Нишу, Kotor Art у Црној Гори), а остварио је и наступе у бројним престижним дворанама: „Saint Martin in the Fields" ‒ Лондон/Енглеска, „Palais de beaux arts" ‒ Брисел/Белгија, „Stadthalle" ‒ Вупертал/Немачка и др.

• Као солиста, сарађивао je са многим реномираним диригентима (Младен Јагушт, Урош Лајовиц, Доријан Вилсон, Андреј Андрејев, Биљана Радовановић, Јован Шаиновић, Бојан Суђић, Берислав Скендеровић, Саша Николовски Ђумар, Анатолиј Новицки, Барт Букарт, Станко Шепић, Весна Шоуц, Свилен Симеонов, Фан Тао, Игор Буденштајн, Бернард Штајнер, Марк Кадин, Иван Татаревић и др.), као и са великим бројем пијаниста (Ишил Бенги, Чуи Лан, Јелена Јермакова, Исак Секељи, Драгана Петковић, Биљана Горуновић, Оливера Ђурђевић, Наталија Младеновић, Дејан Синадиновић, Александар Сердар и др.).

• Годинама је наступао по свету као гостујући солиста квартета ,,Basiona Amorosa" из Минхена, добитником награде ,,Европски квартет" и ,,Ехо класик". Од 2019. наступа са прослављеним бугарским пијанистом Лудмилом Ангеловим. Последњих година остварује запажену сарадњу са истакнутим босанским гитаристом Санелом Реџићем.

• Јован Богосављевић је одсвирао преко 1000 концерата, и као солиста и камерни музичар остварио је више трајних снимака и компакт-дискова за ПГП РТС, Contakt Line. Као један од водећих уметника у Србији добио је и бројне награде и критике. Између осталог, 2006. године добио је признање ,,Уметник године", које додељује Министарство културе Републике Србије, а 2012. године ревија „Музика класика" додељује му награду „Извођач године".

Рекли су о њему:

„Јован поседује апсолутно невероватан стакато! Ово је редак дар!" (Јулијан Рахлин, 24. март 1998, Коларац, Београд)

„Слушао сам Јована Богосављевића. Редак таленат, изузетног сјаја. Мислим да има велики потенцијал и надам се да ћу га чути у блиској будућности." (Максим Венгеров, 8. јун 2001, Венеција)

„Јован Богосављевић је најраскошнији виолиниста којег је српска музичка сцена изнедрила последњих година." (Јован Колунџија, 6. децембар 2013, Београд)

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво