Читај ми!

Први клавирски концерт Феликса Менделсона

Извођење чувене америчке пијанисткиње кинеског порекла Јуђе Ванг и оркестра Фестивала у Вербијеу под управом Курта Мазура.

Феликс Менделсон је између своје 21. и 29. године написао чак пет композиција за клавир и оркестар. Међу њима је и први концерт за клавир који је Менделсон компоновао у Минхену и тамо га лично премијерно извео. Дело ће у првој емисији Аутограм ове недеље представити Горица Пилиповић.

Менделсон је концерт извео 17. октобра 1831. и често га је потом свирао са великим успехом, али тек је Листово извођење у Паризу учинило дело славним. Легија младих пијаниста је преузела концерт и то са таквим одушевљењем да је чак и Хектор Берлиоз писао о клавиру марке Ерар на којем се надметало 30 извођача. „Инструмент је потом одбијао да престане да свира Менделсонов концерт све док није био раскомадан и запаљен", нашалио се Берлиоз. А сам Менделсон се у својим каснијим годинама чудио тој популарности и није претерано волео концерт - „Написао сам га за само неколико дана и скоро не водећи никаквог рачуна", говорио је. У емисији Аутограм можете слушати извођење чувене америчке пијанисткиње кинеског порекла Јуђе Ванг и оркестра Фестивала у Вербијеу под управом Курта Мазура.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара