Читај ми!

Волите ли Брамса?

Питање из чувеног наслова романа Франсоаз Саган - „Волите ли Брамса?" - поставиће и уредница Горица Пилиповић у новом циклусу емисија Како слушати музику, посвећеном симфонијама овог великог немачког композитора.

Брамс је прву симфонију започео у својим 20-тим годинама, нешто после 1850, а довршио тек 1876. Био је, као и многи други, под великом тремом због идеала који је требало достићи у овом жанру, тј. због симфонија Лудвига ван Бетовена. Мада је Бетовен умро шест година пре Брамсовог рођења 1833, његово присуство су итекако осећали сви они који су желели да компонују симфоније. Брамс, који је у младости већ достигао мајсторство у клавирској музици и соло-песмама, одлагао је писање симфонија и гудачких квартета, тих важних форми које је до савршенства довео Бетовен. Патетично, али и искрено се извињавао због тога - „Не можете да замислите како је то кад иза себе увек чујете кораке великана".

 

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара