Читај ми!

Гордан Николић

Гост Времена музике

Виртуоз на виолини Гордан Николић рођен је 1968. године у Брусу. Виолину је почео да учи са седам година, а после плодоносног музичког образовања у Школи за музичке таленте у Ћуприји код Ђерђа Зазровића и Љубивоја Николића, одлази на студије у Базел. Дипломе солисте и педагога на Високој музичкој школи стекао је у класи реномираног француског уметника Жан-Жака Канторова, а у том периоду је истовремено посећивао и интензивне интерпретативне курсеве код виолинисте Валтера Левина, композитора Ђерђа Куртага, Ханса Вернера, Витолда Лутославског и других великих уметника.

Захваљујући дугогодишњем деловању на месту концерт-мајстора у Оркестру д'Оверња, Камерном оркестру Лозане, Европском камерном оркестру и Лондонском симфонијском оркестру (20 година), стекао је и огромно искуство за рад на овој значајној позицији уметничког вође, те често гостује у бројним европским ансамблима.

Поред сарадње са Женевским камерним, Мадридским симфонијским и Националним оркестром Шпаније, ЛСО, Антверпенским краљевским, Кастиљанско-леонским, Омладинским каталонским и оркестром „Аурора", Николић је био и дугогодишњи музички директор Гудача Светог Ђорђа, као и први гостујући диригент Манчестерске камерате.

Од 2004. је уметнички вођа Холандког камерног оркестра, а од 2005. и музички директор „BandArta".

Посебан афинитет исказује према барокној и савременој музици, као и према камерном музицирању.

Као солиста је наступао под управом Колина Дејвиса, Бернарда Хаитинка, Лоренса Фостера, Марка Албрехта и многих других светски признатих диригената.

Добитник је бројних награда на међународним такмичењима, а значајне су и номинације критичара часописа "Грамофон" и музичког магазина „BBC", као и награда немачких критичара.

Николић је овенчан звањем „Prince Consort Proffesor" Краљевског колеџа у Лондону. Од 2005. предаје на Ротердамском конзерваторијуму, а од 2017. је и професор на Високој школи за музику у Сарбрикену.

Уредник и водитељ емисије: Ана Ћирица

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво