Читај ми!

Ковид 19 и ментално здравље

Глобална пандемија вируса SARS-CoV-2 преко ноћи је променила свет у коме живимо, а драстичне промене у начину свакодневног живота утицале су и на ментално здравље великог броја људи.

Истраживањем ефеката пандемије на ментално здравље опште популације, али и пацијената са претходно дијагностикованим менталним болестима, баве се и истраживачи у Србији.

У оквиру пројекта „Ковид-19 и ментално здравље" анализирају се карактеристике менталног функционисања као што су психијатријски симптоми, социјално функционисање, стратегије суочавања са стресом и регулације емоција, отпорност, различити аспекти понашања и искустава од значаја за претходно постојеће ризике по ментално здравље код великог броја испитаника. У испитивање су укључени и биолошки фактори, као и заштитно понашање и степен изложености вирусу SARS-CoV-2, у различитим фазама пандемије.

Наше гошће су др Маја Пантовић Стефановић са Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, руководитељка пројекта и доц. др Милица Велимировић Богосављевић са Медицинског факултета у Београду.

Проф. др Момчило Б. Ђорђевић ће се у редовној рубрици такође осврнути на значај очувања менталног здравља.

Аутор: Томица Мишљеновић

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се