Читај ми!

Задојен музиком свог народа

Велики норвешки композитор Едвард Григ од најранијих дана каријере био је инспирисан народном музиком своје земље. У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља његов клавирски циклус „19 норвешких народних песама" опус 66.

Кад је Григ завршио студије у Лајпцигу, те потражио срећу у Копенхагену, потпао је под утицај колеге Рикарда Норака, иначе аутора норвешке химне, који је сматрао да будућност норвешке музике лежи у национализму, у нечему што је јединствено норвешко, другим речима, у народној песми. Григ је пошао тим путем у многим својим делима, а данас ћемо видети како је то остварио у циклусу „19 норвешких народних песама" оп. 66 за клавир из 1896. године.

„У својим опусима 17 и 66 прилагодио сам народне песме за клавир, док сам у опусу 30 дао један слободнији аранжман фолклорних балада за мушки глас. У још три или четири дела покушао сам да употребим норвешке теме. Али, пошто сам до сада објавио већ 70 композиција, нека ми буде допуштено да кажем да ништа није некоректније него кад неки немачки критичари устврде да је моја оригиналност ограничена позајмицама из фолклора. Потпуно је друга ствар ако се национални дух, који се од давнина испољава кроз народну песму, надвија над мојим оригиналним стварањем", пожалио се Григ у писму пријатељу 1900. године.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво