Читај ми!

Зоран Златић

Зоран Златић, канадски бизнисмен, свој први новац зарадио је продајући букете љубичица на Теразијама како би у биоскоп повео „најлепшу девојчицу у разреду”.

Имао је 21 годину када је напустио свој вољени Дорћол и отишао у Канаду. Tамо је радио по 18 сати дневно и мењао послове све док није постао „краљ трикотаже" ‒ изузетно успешан и богат човек. Пустоловни дух га је водио у преко стотину земаља светa, али „најбоље време свог живота" провео је у експедицијама у којима је тражио закопано пиратско благо на једном од најпознатијих острва са благом ‒ острву Коко у Костарики.
Прича о благу повезана је са Скотом Вилијамом Томпсоном, капетаном брода „Mary Dear". Тим бродом благо је требало да се превезе од Лиме до Мексика, а затим у Шпанију. Брод ипак није стигао у Мексико јер су морнари поубијали стражаре и отпловили ка острву Коко, на коме су благо закопали. Док је ишла у потрагу за намирницама, посада брода је ухваћена у луци и обешена, а Томпсон и још један члан посаде успели су да побегну у џунглу, где им се губи сваки траг. Никада нису смели да се врате на острво Коко. Благо је, како кажу историчари, непроцењиво и састоји се од огромне количине злата, сребра и драгог камења које је било у поседу Kатоличке цркве (отето од народа Перуа), а укључивало је и статуу Девице Марије од злата, украшену драгим камењем, у природној величини.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара