Читај ми!

Ксенија Атанасијевић

Ксенија Атанасијевић је прва жена доктор наука у Краљевини Југославији и прва професорка Београдског универзитета.

Рођена је 5. фебруара 1894. године у угледној београдској породици. Њен отац је био лекар Светозар Атанасијевић, управник Државне болнице. Док је студирала филозофију и класичне језике на Филозофском факултету у Београду, била је једна од 12 студенткиња. Докторирала је са 28 година. Две године касније постала је прва доценткиња на Филозофском факултету. Њена докторска дисертација „Бруново учење о најмањем" преведена је на француски језик, а прикази су објављени у међународним часописима. Ауторка је бројних огледа и чланака о софистима, а значајну улогу је имала и у женском покрету. Учествовала је и у оснивању Удружења књижевника, била је чланица београдског Пен-клуба, као и Колегијум музикума Београдског универзитета. Ксенија Атанасијевић преминула је 1981. године у Београду.
Слушамо изводе из њеног предавања одржаног 1967. године у Задужбини Илије М. Коларца на тему „Суштина и вредност егзистенције".

Уређује: Снежана Бићанин

Памтивек

Autor:
Снежана Бићанин

Емисија која ће покушати да афирмише богатство Звучног архива Радио Београда, у коме се чувају занимљиви, ексклузивни снимци стварани током целог једног века, колико траје историја нашег радија. То богатство протоком времена све више добија на вредности. У њему се налазе звучни записи важних историјских догађаја, разговори са најважнијим личностима двадесетог века, стихови у интерпретацији најчувенијих песника. Емисија „Памтивек“ покушаће да упозна слушаоце Радио Београда 2 са неким од тих ретких снимака. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи