Читај ми!

Драматургија Мокрањчевих руковети

У трећој емисији мајског циклуса Како слушати музику, посвећеног руковетима Стевана Мокрањца, уредница Горица Пилиповић скреће пажњу на драматургију руковети.

„Ако покушате да извадите ма коју од песама из руковети за себе, осетићете колико је то немогуће ставити је на програм и певати тако саму, јер сва њена лепота у зависности је од песама које јој претходе и следују, а ово утолико пре што свака од руковети може литерарно да се опише као целина." Ове речи Косте Манојловића наводи Ксенија Стевановић на почетку свог музиколошког рада под насловом „Текстуално-музичка драматургија руковети", објављеног у зборнику научних радова Мокрањцу на дар. Дакле, од првих аналитичара Мокрањчевог дела па до данашњих музиколога постоји свест о томе да руковети нису само једноставан збир народних песама, већ да су то музичко-поетско-драматуршке целине повезиване различитим и суптилним средствима.

 

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара