Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

437,3 m

У априлском бомбардовању Београда 1941. године погођена је и зграда САНУ у којој је своје просторије и студија имао и предратни Радио Београд. Две недеље пошто је услед бомби станица заћутала, наступио је по многима вероватно најинтригантнији период целокупне историје радиофоније у Србији - формирана је окупациона станица Војнички Радио Београд - Sender Belgrad (1941-1944), која је програм емитовала на немачком и српском језику.

Биће речи о значају који је формирање ове станице имало у пропагандним активностима немачких окупационих снага, као и о утицају на креирање ставова грађана и јавног мњења Србије. Међутим, како живот у окупираном Београду током четири године није стао, испитаћемо и културолошку функцију коју је Soldatensender Belgrad имао, с обзиром на велики број едукативних програма и значајних музичких садржаја, од „живих" преноса из концертних сала, до гостовања у студију београдског окупацијског радија. У томе ће нам помоћи истраживања др Мирјане Николић, редовне професорке Факултета драмских уметности и ауторке књиге Sender Belgrad - Окупацијски Радио Београд - Радиофонија у Србији током Другог светског рата, др Маје Васиљевић, социолошкиње и музиколошкиње која се, као истраживач на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду, бавила биополитичким контекстом станице Sender Belgrad и др Бора Мајданца, историчара и архивисте, аутора књиге Позориште у окупираној Србији 1941-1944. О раду и програму Sendera много сазнајемо и од непосредних сведока ове станице - др Рашка В. Јовановића, Војислава Бубише Симића, Светолика Јаковљевића... Моћи ћете да чујете реконструкцију програма и ретке снимке из Тонског архива Радио Београда који датирају из овог периода, или се, кроз потоња сећања директних актера, реферишу на њега.

У рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са песником Танасијем Младеновићем. Ови разговори вођени су у оквиру циклуса емисија „Гост Другог програма" 1976. године.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара