Милана Квас и Горан Деспотовски

Гости: Милана Квас, управница Спомен - збирке Павла Бељанског и Горан Деспотовски, председник СУЛУВ-а

Данашњи Златни пресек представља теме из Новог Сада. У Спомен-збирци Павла Бељанског отворена је изложба „Ликови и личности" којом се обележавају два јубилеја ‒ педесет година Меморијала уметника као и шест деценија од отварања музеја за јавност. Ова изложба је први пут у оквиру исте поставке приказала портрете или аутопортрете свих тридесет и пет уметника чија су дела заступљена у колекцији Бељанског у разноврсним техникама. Такође, изложена су и друга уметничка дела и предмети, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот.

Изложба је отворена до 1. августа. О изузетном колекционару и дародавцу Павлу Бељанском, колекцји од око 4000 предмета и ликовној збирци са 900 дела, која су основа поставке меморијала, говориће мр Милана Квас, управница спомен-збирке.

Удружење ликовних уметника Војводине је основано 1946. године и једно је од најстаријих ликовних уметничких удружења. Удружење је од 1958. године функционисало као подружница Удружења ликовних уметника Србије, а 1977. године се издваја из тог састава и наставља да функционише поново као засебно удружење. Године 1992. Удружење прераста у Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ). О јубилеју, 75 година од однивања СУЛУВ-а и пола века постојања Галерије Удружења на Булевару Михајла Пупина, разговарамо са професором Гораном Деспотовским, председником СУЛУВ-а.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара