Владимир Јагличић (1961 - 2021)

У знак сећања на угледног српског књижевника, преводиоца, прозаисту, есејисту, књижевног критичара, полемичара и антологичара Владимира Јагличића, који је преминуо у шездесетој години у свом родном Крагујевцу, емитујемо разговор који је са њим водила Биљана Нешић за емисију „Клуб 2”.

Владимир Јагличић је био аутор великог броја књига поезије, прозе и превода, као и поеме „Књига о злочину", која је изведена на Великом школском часу 2000. године. Од 2004. до 2011. године био је директор Спомен-парка „Крагујевачки октобар", где је дао значајан допринос раду те установе и очувању свих традиционалних манифестација које она организује. Покренуо је и културно-уметничку манифестацију „Бдење", која се од 2006. године одржава ноћ уочи сваког 21. октобра. Од 2011. године радио је као библиотекар и уредник појединих музејских издања у крагујевачком Народном музеју. Био је заменик главног уредника часописа „Погледи" и новинар-репортер листа „Независна светлост".

Недавно је на манифестацији „Дани руске културе" у Крагујевцу говорио о својим преводилачким искуствима. Приредио је Антологију руске поезије 18. и 19. века, а касније и Антологију руске поезије 20. века, али је и превођен на руски jезик. Јагличић је, иначе, преводио и са енглеског, француског и немачког језика.

Чућемо како је на велика врата ушао на српску књижевну сцену, какав је његов поглед на домаће, али и светско песништво, шта су критичари о њему говорили и писали, а открио нам је и необичан пут којим се отиснуо у свет преводилаштва.

Са Владимиром Јагличићем је за Клуб 2 у јесен 2020. разговарала Биљана Нешић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво