Читај ми!

Горанка Матић

Горанка Матић „Искуство у гужви", ретроспективна изложба, Музеј савремене уметности

Музеј савремене уметности у Београду први пут у својој историји организује ретроспективну изложбу једне фотографкиње. Горанка Матић јесте била сведок, али и актер многих историјских и културних, уметничких збивања на нашој сцени од седамдесетих година до данас, а стотине фотографија представљених у МСУ на ретроспективи „Искуство у гужви" то показују. И приказују је као специфичног ствараоца са мисијом, без обзира да ли фотографије настајале за медијске куће или као израз сопствених афинитета.

Фотографисање унутар гужве актуелног тренутка, било да се ради о рок концертима осамдесетих или политичким протестима деведесетих, оспособило је Матићеву да на аутентичан начин пренесе драматику догађаја и психологију појединца, али и да истовремено поетику прилагоди тада савременим кретањима у фотографији и уметности.

Изложба „Искуство у гужви" структурирана је према тематским целинама које се код ауторке издвојају као доминантне, а то су: 1) прве ауторске изложбе и радови реализовани у медију фотографије, 2) фотографије рок концерата и протагониста Новог таласа заједно са актерима ликовне сцене настале осамдесетих година у чијем је средишту био Студентски културни центар, 3) портрети уметника, редитеља, писаца, политичара и др, 4) 10 година против: фотографије са политичких скупова, манифестација и протеста у Београду од 1990 до 2000, 5) уметнички пројекти - интимни аутопортрети, пројекти Моравице, Матрилинеарно огледало, Меморабилије, Портрети са пријатељицама, Ожиљци, ауторски пројекат и део раније реализоване изложбе Тихо тече Сутјеска.

Горанка Матић је по завршеним студијама историје уметности на Филозофском факултету у Београду, од 1971. године била стална сарадница Студентског културног центра као једна од уредница ликовног програма и кустос галерије Срећна нова уметност. Од 1978. до 1980. водила је Галерију 45 на Новом Београду. Фотографијом почиње да се бави од 1980. године, прво у часопису Џубокс, затим Старту, Свијету. Њене фотографије излазиле су у готово свим водећим часописима бивше Југославије (Дуга, Политика, Омладинске новине, Беорама, Ритам, Liberation, Полет, (New)Moment, Дело). Била је уредница фотографије у недељнику Време (1990 - 2006), у дневном листу Политика (2006 - 2010) и на Радио - телевизији Србије (2011 - 2015).

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво