Читај ми!

Јасмина Чубрило

Јасмина Чубрило „Зора Петровић", монографија, Топи, Београд

Својевремено је београдски издавач Топи реализовао едицију „Жене у српској уметности" у којој је монографски анализирано стваралаштво српских уметница, представница превасходно модернистичког стваралаштва. Потребно је нагласити важност ове едиције, јер се кроз монографске студије српских уметница, поновно валоризује вредност њиховог дела са аспекта савремене историје уметности, а пре свега имајући у виду теорије о роду. То је јако битно за националну историју уметности, јер се ствара теоријски корпус који постаје репер за даља истраживања наше уметности.

После монографија Милене Павловић Барили, Љубице Цуце Сокић, Катарине Ивановић, Бете Вукановић, Наталије Цветковић, Олге Јеврић, Надежде Петровић, Данице Јовановић, Ане Бешлић и Лепосаве Беле Павловић, као једанаеста објављена је студија о Зори Петровић. Ова уметница је оставила значајан траг у нашој уметности током свог полувековног рада, од краја друге деценије до краја педесетих година, а који је и адекватно валоризован.

Иако је уметност Зоре Петровић била тема многих истраживања и две велике ретроспективе - 1978. у Музеју савремене уметности и 1995. у Галерији САНУ - ова цењена уметница није имала монографију. Издавачка кућа Топи је на тај начин исправила својеврсну неправду и пружила прилику др Јасмини Чубрило да с аспекта савремене методологије сагледа један богат уметнички опус.

Зора Петровић је остала упамћена као сликарка слободног потеза и пуног колорита и без обзира да ли радила портрете својих колега или аутопортрете, непознате жене представљене или у народним ношњама или као актове, она је увек тим ликовима давала изузетну карактеризацију.

Гост ће бити ауторка др Јасмина Чубрило, ванредни професор на Одељењу за историју уметности.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво