Читај ми!

Стане Рибич и Јелена Ћирић

О активностима Срба у Словачкој и Чешкој

Стане Рибич је пословни човек и председник Удружења Срба у Словачкој. Родом је из Новог Сада, а више од тридесет година живи и ради у словачком граду Трнава. Неуморним радом и прегалаштвом успео је да 2010. године издејствује добијање статуса националне мањине за српски народ у држави Словачкој и да српски језик добије статус званичног мањинског језика у овој држави али и у Европској унији. Руководећи Удружењем Срба у Словачкој од 2008. године, објавио је више од тридесет књига о историографији Срба на просторима Словачке, као и издања о најзначајнијим српским успесима и традицији, и књиге савремене српске књижевности на словачком језику. Његовом заслугом реновирана су и сређена српска гробља у Словачкој, а постављени су споменици Јовану Јовановићу Змају и Доситеју Обрадоваћу у граду Модра и биста Николе Тесле у згради државног словачког радија у Братислави. Носилац је високих одликовања и награда Србије и Словачке.

Јелена Ћирић је књижевница која већ деветнаест година живи и ради у Прагу. Четврту књигу њене поезије „Драги мој господине" можемо ускоро очекивати у књижарама. Ради се о кратким лирским формама, које је Јелена до сада објављивала на друштвеној мрежи Твитер. Претходне њене три поетске збирке имале су веома позитиван одјек и код критике и код читалаца. За своју поезију добила је значајне награде и признања. Недавно је остварила и филмску улогу глумећи лик Кларе Линхарт у документарно-играном филму „Седам хиљада душа" редитеља Сањина Мирића, уз Тихомира Станића, Лордана Зафрановића и друге уметнике. Јелена је веома активна у организовању уметничких програма за нашу заједницу у главном граду Чешке републике. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво