Читај ми!

Животиње у граду

Велики број животиња своја станишта проналази у градовима. Само у Београду је забележено присуство 60 врста сисара и преко 200 врста птица.

Са проф. др Душком Ћировићем, ванредним професором Биолошког факултета у Београду разговарамо о томе које се животиње најчешће срећу у градовима. Које од њих највећи део живота проводе у граду, а које у градове само повремено свраћају? Да ли градови могу послужити као алтернативна станишта врстама чија се природна станишта у великој мери уништавају или фрагментишу? Које се све методе користе у проучавању екологије животиња у градовима, како се прати њихово кретање, а како анализира исхрана? Која је вредност екосистемских услуга које нам обезбеђују животиње у градовима и како формирати зелене коридоре? Поред шакала које тим проф. Ћировића интензивно прати путем сателитских огрлица, говорићемо и о лисицама, дивљим свињама, јежевима, слепим мишевима, али и о многим другим честим становницима урбаних средина.
У редовној рубрици, проф. Момчило Б. Ђорђевић ће говорити о вези микроба и појаве депресије.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара