Читај ми!

Костанци: Сонате за виолончело

Једно од најбољих сведочанстава славе и угледа које је за живота Ђовани Батиста Костанци (1704‒1778) уживао као виртуоз на виолончелу представљају карикатуре на којима га је портретисао Пјеро Леоне Геци, објављене октобра 1721. године.

Оваква привилегија била је резервисана само за најзначајније припаднике римског уметничког света тог доба. Хвалоспеви хроничара часописа „Diario ordinario", историчара и путника који су успели да чују великог музичара, долазе тек после духовитих Гецијевих портрета. Био је млад када га је Антонио Ексимено прогласио за најбољег представника Корелијеве гудачке школе, а Жан-Батист де ла Борд, сматрао да је подједнако велики композитор колико и виртуозни виолончелиста.
У данашњем Аутограму Костанцијеве Сонате за виолончело и басо континуо слушаћете у интерпретацији Ђованија Солиме и ансамбла „Ariana art" у саставу: Андреа Ригано (виолончело), Паоло Ригано (архилаута) и Чинција Гварино (чембало).

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се