Читај ми!

Епоха краља Уроша I и његових синова

Гост је мр Марко Алексић, археолог и историчар

Стефан Урош I рођен је 1223. године у Рашкој области а умро 1. маја 1277. у Захумљу. Син Стефана Првовенчаног и његове друге жене Венецијанке Ане Дандоло. Супруга Уроша I била је Јелена (Анђел), у народу позната и као Јелена Анжујска, енергична краљица која је у многим стварима била испред свог времена и која му је подарила више деце, међу којима су краљ Драгутин и краљ Милутин.

Епоха, владавина краља Уроша I и његових синова, период који обухвата око 80 година, Србију Немањића утврђује као озбиљну регионалну силу. Владавина Уроша I траје од 1243. до 1276. године када га са власти свргава његов син Драгутин који влада до 1282. године када краљевску круну преузима Милутин.

У овонедељој Ризници о епохи краља Уроша I и његових синова Драгутина и Милутина, када Србија постаје важна регионална сила говори мр Марко Алексић, археолог, историчар, међународно признат стручњак за средњовековно оружје и војску, аутор монографије „Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи" и књига „Марко Краљевић: Човек који је постао легенда" и „Српске земље пре Немањића-од 7. до 10. века".

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво