Читај ми!

Лидија Мереник

Лидија Мереник „Надежда Петровић: пројекат и судбина", Топи, Београд

Сликарство Надежде Петровић, најзначајнијег нашег уметника с почетка века, уводи српску уметност у актуелне токове савремене европске уметности. Захваљујући њеном духу који је, из мале Србије, стремио модерном свету, али и срећним околностима да се, почетком 20. века, школује и да посети ликовне центре Европе, њено сликарство иде, највећим делом, у корак са европским експресионизмом, а понекад се чак приближава, тада још неафирмисаној, апстракцији.

На њеним најбољим радовима доминирају велике површине, њене омиљене, ужарено црвене боје и комплементарна зелена. Љубав према бојама ствара на неким платнима колористички вртлог где се, поред осталих, истичу фовистичка љубичаста, плава и црна боја.

Снажни потези четкице и широки и густи, пастуозни, намази понекад платно претварају у динамичну рељефасту површину. Волела је да слика портрете и пејзаже, а њен патриотизам огледао се и у честом избору тема из националне историје и сликању људи и предела Србије. Током балканских и Првог светског рата бавила се и фотографијом, као прва жена ратни фотограф.

Анализом ликовних вредности стваралаштва Надежде Петровић и контекстуализацијом с временом у коме је радила, др Лидија Мереник (професор на катедри за модерну уметност Филозофског факултета у Београду) је дала нови и савремени поглед на једну од најзначајнијих личности наше Модерне. Као посебну целину начинила је својеврсну хронологију по годинама са најзначајнијим догађајима из живота и стваралаштва Надежде Петровић.

Гост емисије биће проф. др Лидија Мереник.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара