Читај ми!

Упокојење 45. Патријарха српског Иринеја

Гост у студију теолог Горан Раденковић, професор Богословије Светог Саве у Београду

У петак, 20.новембра, у Војној ковид болници „Карабурма" у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски Иринеј У недељу, 22. новембра, његови земни остаци биће сахрањени у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

Патријарх Иринеј (Гавриловић) рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане, а на крштењу добија име Мирослав. У родном селу завршава основну школу, гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписује Богословију у Призрену, а потом Богословски факултет у Београду. Године 1959. у манастиру Раковица, од стране Његове светости патријарха српског Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј. Истог месеца, 27. октобра 1959. године, у цркви Ружици на Калемегдану рукоположен је у чин јеромонаха. Одлази у Призрен где бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Постдипломске студије завршава у Атини, а 1969, године постављен је за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се враћа у Призрен и бива постављен за ректора Призренске богословије. Дужност ректора је обављао до 1974. када је изабран за викарног епископа Његове светости патријарха српског Германа, са титулом Епископа моравичког. Следеће године, 1975, изабран је за Епископа нишког. На Светом Архијерејском сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачог и Патријарха српског. Чин устоличења, 45. Патријарха српског господина Иринеја, извршен је 23. јануара 2010. године, на светој архијерејској литургији у Саборном светоархангелском храму у Београду.

Поводом смрти Патријарха српског господина Иринеја гост Храма је теолог Горан Раденковић, професор Богословије Светог Саве у Београду.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи