Читај ми!

Јован Павловић и Александар Радоичић

Наши у свету - Трондхајм и Штутгарт

Јован Павловић је српски музичар, композитор и аранжер из норвешког града Трондхајма. Спада у ред најбољих хармоникаша на свету, који је у свом делу искористио јединствени уметнички израз хармонике кроз необичну комбинацију елемената џеза, класичне и традиционалне народне музике. Његова виртуозност поставља нове стандарде за данашње извођење хармонике. Страст за хармоником родила се у његовом животу са пет година, а његово рано музичко образовање започело је касних 80-их и раних 90-их у Београду. Био је четвороструки добитник престижне награде за најбољег извођача у класичној музици на националном такмичењу хармонике. Године 1994. Јован је на аудицији за Норвешки музички конзерваторијум у Трондхајму, стекао пуну стипендију која ће му омогућити да се бави музиком, својом највећом љубављу, кроз фолк, џез и примењену музику за позориште и филм. Он компонује, аранжира и производи музику за многе бендове и оркестре, међу којима су симфонијски и џез оркестар Трондхајм, као и бенд Норвешке војске, где је наступао као солиста и представљао Норвешку на многим фестивалима. У својој плодној музичкој каријери, Јован је сарађивао са многим међународним џез и фолк уметницима као што су Мариус Несет, Бојан Зулфикарпашић, Иво Папазов и Стиан Царстенсен. Управо ових дана добио је највеће признање града Трондхајма у области уметности и културе - Уметник града Трондхајма.

Александар Радоичић је рођен у Kрагујевцу пре 47 година. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Новом Саду. Живи и ради у Немачкој, у Штутгарту, у области телекомуникација и аутоиндустрије. Заједно са пријатељима Србима основао је Српску академску мрежу Никола Тесла, друштво у коме реализују пројекте из образовања и културе. Друштво је 2011. године покренуло и филмску ревију Филманак, на којој се представљају најновија српска филмска остварања уз гостовање српских глумаца и редитеља, те редовно учествују на Фестивалу деце и омладинe у Штутгарту сваке године, а тренутно је актуелан пројекат POWEReinwanderer где са ђацима средњих школа посећују успешне досељенике на њиховом радном месту у њиховој фирми. Осим тога Александар са Српском академском мрежом Никола Тесла, организује и књижевне вечери са нашим ауторима.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара