Читај ми!

Гласови и тишине Софије Губајдулине

У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља за сада једину симфонију познату под називом „Гласови...тишина” Софије Губајдулине.

Губајдулина је међу најзначајнијим руским композиторима друге половине ХХ века. Различите филозофске, духовне, религиозне и поетске идеје стоје у основи њених композиција. Она сматра да музика и религија имају исти циљ - да обнове повезаност, легато живота - ре-лигио. „Не постоји озбиљнији разлог за стварање музике од духовног обнављања", каже Губајдулина. Иако су њена дела често монументална по концепцији, она су заправо суптилна у својој економији материјала и средстава. Стил ове ауторке се не може одредити на конвенционални начин, тј. сместити у одређену категорију ограничену појмовима традиционално и авангардно. Татарско порекло Губајдулине има, у том смислу, дубок утицај на њен опус, који се сматра синтезом источњачких и западњачких традиција. Губајдулина често користи фолклорне инструменте источних народа, почев од Узбека и Таџика, све до Кинеза и Јапанаца, али то не значи да се њен музички језик заснива на њиховој народној музици.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се