Читај ми!

Храм Светог Саве на Врачару - од идеје 1895. до реализације 2020. године

Гост Ризнице је историчар уметности проф. др Оливер Томић

Поводом 300 године од спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, а у жељи да се овај овај историјски догађај трајно обележи, Митрополит Михаило и 100 угледних грађана Београда оснивају „Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару". Чланови одбора су: председник митрополит Михајло, потпредседник Сава Грујић, генерал, Ђорђе Вајферт, гувернер Народне банке и Михајло Павловић, трговац. Одбор одлучује 1904. године, на стогодишњицу Карађорђевог устанка, да се путем конкурса прибаве скице за Храм у српско-византијском стилу. Конкурс је објављен у „Србским новинама" 13 маја 1905. На конкурс је приспело пет радова, али је комисија констатовала да ни један рад не може да се усвоји. Године 1926. нови председник Одбора Патријарх Димитрије расписује југословенски конкурс. На конкурс је било 22 рада и после великих дискусија 1930. године Патријарх Варнава инсистира да се коначно изабере пројекат. Усваја се скица и модел архитекте Богдана Несторовића са допуњеним детаљима из пројекта архитекте Александра Дерока, 1931. године. Интензивно се ради, 1936. и 1937. године, на градњи темеља, а 1938. подижу се зидови од опеке и армирани бетонски стубови са зидовима који формирају четири звоника. Стиже се до висине од око 7,40 и 12,00 метара, а 10. маја 1939. године извршено је полагање повеље великом црквеном и народном свечаношћу.

Чин освећења темеља извршио је Његова Светост Патријарх Српски Господин Гаврило. При самом чинодејству читали су молитве руски Митрополит Анастас и бугарски Митрополит Павле Старозагорски. У камен темељац положена је повеља исписана словима Мирослављевог јеванђеља. Одбор је, на челу са Патријархом Гаврилом, непрекидно радио на прикупљању финансијских средстава. Предрачунска вредност, пред рат, за Храм износила је 150.000.000 динара. Године 1940. подижу се наручени стубови из Италије од мермера, 24 комада, са стопама и капителима. Од завршетка Другог светског рата, све до осамдесетих година двадесетог века, Храм је „чамио" у тами и корову.

Наставак пројектовања и градње почиње у време Патријарха Германа. Поред израде идејног пројекта приступило се изради идејног пројекта организације црквене свечаности-освећења Храма Светог Саве на Врачару, 12. маја 1985. године. Тога дана све је било спремно у простору зидина Храма и око Храма за велику литургију. Ево како пројектант Храма архитекта Бранко Пешић описује тај дан 1985. године: „Не могу да се савладам од узбуђења. Утисци су огромни. Јер, све што смо-у садашњој фази очекивали, то смо и остварили. Надам се у Бога и молитве Светог Саве, да ћемо овај Спомен храм успети да завршимо у што краћем року". Од тада је прошло 35 година.

У овонедељној Ризници гост је проф. др Оливер Томић, историчар уметности са којим разговарамо о дугој историји градње Храма Светог Саве на Врачару, о стилским одликама, полемикама везаним за Храм,симболици и значају Храма.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се