Читај ми!

Снежана Пешић Ранчић

Гошћа Клуба 2 је сликарка Снежана Пешић Ранчић.

Нова изложба „Ретровизија" Снежане Пешић Ранчић отворена је синоћ у Салону Музеја примењене уметности у Београду. На изложби, која ће трајати до 29. октобра, уметница сублимира своју породичну прошлост кроз експонате, просторне и зидне инсталације и таписерије, који су тематски груписани у оквиру две издвојене поставке „Ретро" и „Визија". Експонати позивају посетиоца на дијалог, на сентиментално препознавање свог животног искуства и традиције, на њихово оспоравање или на уочавање нити које спајају креативни универзум уметнице и теорије из области фундаменталних наука.
Снежана Пешић Ранчић се бави уметношћу текстила, сликарством и црквеним живописом. Дипломирала je на Одсеку текстила Факултета примењених уметности у Београду 1983. године, када је постала чланица УЛУПУДС-а, док од 2009. године има статус самосталне уметнице. Од 2018. године је председница Уметничког савета УЛУПУДС-а. Професионалну каријеру почела је као модни дизајнер у фабрици „Топлички мотиви" из Прокупља, наставила је у фабрици текстила „Беко", да би основала сопствено предузеће за производњу ексклузивне женске одеће „SPR Design".
У дугој, разноврсној и плодној каријери добила је бројне награде и признања из области текстила, цртежа, инсталација и доприноса у УЛУПУДС-у. Дела јој се налазе се у колекцијама Музеја примењене уметности, Етнографског музеја и Галерије РТС-а у Београду, Народног музеја Топлице у Прокупљу и у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу.
У Клубу 2 са Снежаном Пешић Ранчић разговарамо о мултимедијалном приступу уметности, значају текстила, осликавању цркава, бројним необичним техникама које користи у раду, моди ‒ некад и сад...
Емисију води Тања Живковић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво