950 година манастира Светог Прохора Пчињског

Гости: др Јелена Ердељан, редовни професор Одељења за историју уметности и продекан за науку Филозофског факултета у Београду и проф. др Драгољуб Марјановић, Семинар за византологију, Филозофски факултет у Београду.

Велики јубилеј-950 година манастира Светог Прохора Пчињског, у Епархији врањској, достојно је обележен, 25. и 26. септембра 2020. међународним научним скупом: „Преподобни Прохор Пчињски-950 година у српском народу". На овом научном скупу, угледна имена наше и стране науке, изложили су 28 реферата о Светом оцу Прохору Пчињском, преиспитивала су се стара сазнања, али отварала и нова питања о његовом животу и раду и како је настао његов култ. Говорило се о ктиторима манастира-ромејском цару Роману IV Диогену и српском краљу Стефану Милутину, обнови манастира у XIV веку у светлу процвата исихазма код нас и на целом Балкану, о великом поштовању Светог Прохора Пчињског у култури уопште, црквеној химнографији, ликовним уметостима, књижевности, како у усменој, народној, тако и уметничкој традицији.

Гости овонедељне Ризнице су учесници међународног научног скупа „Преподобни Прохор Пчињски-950 година у српском народу" - др Јелена Ердељан, редовни професор Одељења за историју уметности и продекан за науку Филозофског факултета у Београду и проф. др Драгољуб Марјановић, Семинар за византологију, Филозофски факултет Универзитета у Београду, секретар Програмског савета овог међународног скупа.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара