Естетика тела у хришћанству

Гости емисије су др Владимир Коларић, писац, преводилац, теоретичар културе и уметности и мр Сергеј Беук, протестантски теолог и програмски уредник Дома омладине Београд.

„Естетика тела није тек узгредно или рубно питање за хришћанску теологију, већ се тиче темељног одређивања онтолошког и антрополошког статуса човековог тела, па и људског бића уопште са становишта хришћанског учења. У хришћанству Бог легитимно може бити посматран са естетичког гледишта, што је непосредно повезано са основном истином хришћанске вере: оваплоћењем и васкрсењем Бога Исуса Христа, другог лица Свете Тројице, Оваплоћење и васкрсење подразумевају тело, самим тим они постају чулни, тиме и естетски феномен, па је дакле и естетика, као философска дисциплина, у стању да посведочи Бога у његовој естетици и естетским подложним манифестацијама. Ово има непосредне импликације на хришћанско-оправдање-уметности: Бог се оваплотио, дакле он је подложан естетском поимању, па тиме и уметничком представљању. Има импликације и на поимање културе, као људског стваралаштва и његових производа, које може да посредује искуство истините реалности, односно да сведочи о божанском" (уводна реч приређивача тематског броја часописа „Култура" бр.167/2020.-Естетика тела у хришћанству)

Гости овонедељног Храма су др Владимир Коларић, писац, преводилац, теоретичар културе и уметности и мр Сергеј Беук, протестантски теолог и програмски уредник Дома омладине Београд. Тема емисије је естетика тела у хришћанству.

Аутор и водитељ је Душанка Зековић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво