Гордана Станишић

„Дамњан на искуствима Дамњана", Народни музеј Београд

Остварујући уговор, потписан с Драгославом Дамњановићем при даривању репрезентативне збирке уметности друге половине XX века, Народни музеј је организовао изложбу радова његовог брата, Радомира Дамњановића Дамњана, који чине највећи део колекције. На изложби „Дамњан на искуствима Дамњана" представљено је око осамдесет радова од 163 колико се налази у колекцији. Збирка је у потпуности била представљена 2011. године у простору тадашњег „Музеја 25. мај".

С обзиром на то да су у поклон-збирци заступљени радови који осликавају адекватно све фазе развоја Дамњана, ауторка изложбе, музејска саветница Гордана Станишић, изложби је приступила ретроспективно а каталог (који ће се појавити током трајања изложбе) је конципирала монографски. У два простора музеја она је, кроз радове изведене у веома различтим медијима, указала на идеје којима се Дамњан бавио и питања која је постављао пред себе, а самим тим и колико је овај уметник значајан за нашу, али и европску уметност.

Радомир Дамњановић Дамњан је већ својим раним радовима („синтетичким пејзажима") скренуо пажњу критике. Концептуалну уметност је дочекао раширених руку, као идејни комлекс веома близак његовом размишљању, и управо је у том периоду отворио низ питања, које ће на различите начине у наредним деценијама решавати. Већ средином седамдесетих одлази у Милано и почиње веома успешну интернационалну каријеру, тако да се његова дела налазе у свим престижним инситутцијама уметности у свету.

Гошћа Знакова биће ауторка изложбе Гордана Станишић, музејска саветница, а чућемо и део разговора с Дамњаном вођен 2010. године.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара