Звуци улице

У данашњој емисији Време музике уредница Горица Пилиповић позабавиће се питањем какви су звуци улазили са улице у радну собу композиторâ, шта су за њих значили и како су их обрађивали.

Реч је о музичким ствараоцима из различитих епоха - од ренесансе до данас.

У Лондону XVI века, на пример, а и касније, наравно, део свакодневице били су узвици уличних продаваца који су нудили храну или услуге оштрења ножева или чишћења димњака (сетимо се само, не тако давно код нас могло се чути: Поправљам кишобране!). Такође, када би неко нешто изгубио, једноставно би викао.

Композитор Орландо Гибонс дошао је на идеју да напише композицију „Узвици Лондона". Гибонсова генијалност била је у томе што је уопште помислио да ове баналне узвике, са њиховим мелодијским интонацијама, употреби као музички материјал. То бисмо пре очекивали од неког ствараоца ХХ века, отвореног за све могуће изворе инспирације. Гибонс је, штавише, покренуо читав један мали жанр који је цветао нарочито у периоду од 1605. до 1615, и који су неговали данас познати аутори Томас Вилкис и Томас Рејвенскрофт, али и нама непознати Вилијам Коболд, Ричард Деринг и Мајкл Ист.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво