"Чиста уметност хармоније"

У првом Аутограму ове недеље, који уређује и води Горица Пилиповић, можете слушати I симфонију Александра Скрјабина.

У свом кратком животу и стваралаштву, овај велики руски композитор кренуо је од фасцинације сентименталним шармом и стигао до визионарских, филозофских идеја. Његове прве две симфоније, од укупно пет, настале убрзо једна за другом, управо сумирају ту прву фазу. Скрјабинове ране композиције, поготову клавирске, рефлектују дивљење према Шопену, заједно са маштовитим приступом самом инструменту. И врсте комада упућују на Шопена - то су етиде, прелиди, ноктурна, мазурке. До своје 25. године, односно до 1897, Скрјабин је компоновао на стотине таквих комада, као и прве три клавирске сонате. Две године касније, захваљујући својим добротворима, добија место предавача на Московском конзерваторијуму. То је даље учврстило његов положај, консолидовало живот, донело углед и усмерило ка стварању других великих дела.
И тако долазимо до настанка I симфоније 1899. Она је заиста велико дело - има шест ставова, уместо уобичајена четири, а у финалу се појављују и вокални солисти и хор. Симфонија је завршена 1900. Исте године диригент Василиј Сафонов представља је публици у Москви, а на првој проби музичарима је рекао: „Господо, пред нама је нова Библија."

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се