Еколошки магазин

Леп свет - нико не дира ни поток ни цвет

Током двеста педесет година, колико научници описују нове врсте, откривено је око два милиона биљака и животиња - што је тек двадесет процената од укупног броја који живи на Земљи. Биолози који се баве откривањем нових врста инсеката, у настојању да исправе неправду смањеног интересовања јавности, дају им имена познатих личности и то према заслузи. Тако водени тврдокрилац са Борнеа, у знак захвалности за све што ради за природу, носи име глумца Леонарда ди Каприја. Ноћни лептир са бујном белом косом и изузетно малим гениталијама назван је Доналд Трамп - такође према заслугама. Чућете др Иву Њуњић, биоспелеолога и истраживача Националне географије.

Наши преци из Винчанске културе били би непријатно изненађени тиме у шта смо претворили. А оставили су нам прецизна упутства: нема ратова, не живи се од туђег рада, суштина је важнија од форме. Трагови о високој свести људи пре седам хиљада година сачувани су и захваљујући високој свести неписменог сељака са почетка двадесетог века. Панта Урошевић, звани Чепркало, сељак из Винче, пешке је у Народни музеј носио оно што је налазио - није морао да буде школован да би знао да је важно.

У циљу образовања и подизања свести јавности, стручњаци из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије припремили су нову публикација која детаљно приказује четири начина угрожавања дивљих птица и даје препоруке за активности на њиховом сузбијању. У Србији се чак пола постојећих врста птица суочава са ризиком ишчезавања.

Своје предлоге за Црни и Зелени лист даће Мирослав Кос, уредник Блица недеље.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.  

 

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи