Гости су Гордана Станишић и Марко Црнобрња

Гордана Станишић "Марко Црнобрња - О великим малим људима и малим великим бригама", монографија, Фондација Вујичић Колекција

Као четрнаесто издање монографске библиотеке Фондација Вујичић Колекција објавила је књигу посвећену делу Марка Црнобрње из пера историчарке уметности Гордане Станишић. Марко Црнобрња је 2003. године, на самом крају студија, када је први пут постао отац, почео да прави, како их је сам назвао, "едукативне скулптуре", као вид васпитања сопствене деце.

Спојивши у себи улоге вајара (уметника) и родитеља, Црнобрња је заменио вербалну комуникацију са својом децом визуелном, а истовремено посетиоцима његових изложби указао да иза представљеног визуелног артефакта стоји опсежна дидактичка нарација. Он кроз (у почетку) скулптуре/лутке малог формата, као на позорници луткарког позоришта, исценира догађаје који су у раном детињству најчешћи, да би касније, како су деца расла и проблеми расли, сцена/приказ се усложњавао.

Марко Црнобрња је свој јединствени израз, проистекао из личног искуства, подигао на ниво уметности пре свега изузетним осећањем за форму, композицију и простор, које све повезује нарација, а иза које стоји веома прецизан концепт, иако умногоме зависан од интуиције.

"Скулптура Марка Црнобрње је утилитарно средство васпитања али и аутономни уметнички израз, место сусрета две праксе/две стратегије (уметничке и родитељске), али и методолошки развијен систем значења и означавања. Она је просторно адаптибилна, сама за себе амбијент у функцији - било да је део атељеа или стана, музеја, галерија или приватних колекција, отворених урбаних или руралних (негалеријских) простора - све изван скулптуре може се а и не мора апстраховати", записала је Гордана Станишић у монографији.

Гости Знакова су Гордана Станишић и Марко Црнобрња.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара