Мождани удар

Тема данашње емисије гласи: тромбектомија из мозга - метод о коме ће се тек говорити и писати, а гост је др Иван Вукашиновић, интервентни неурорадиолог на Клиници за неурохирургију КЦС.

Мождани удар је најчешћи разлог тешке инвалидности у већини европских земаља и с друге стране Атлантика, у САД и Канади. Оно што је најгоре, он је међу проузроковачима смрти на четвртом месту, одмах иза срчаних болести, рака и хроничних стања плућа, попут астме, емфизема и тешких бронхитиса, али испред саобраћајних и других врста ненамерно изазаваних повреда.

Мождани удари се по узроцима деле на оне који настају услед прекида циркулације у неком од крвних судова у мозгу, а таквих је скоро 90%, затим у 10% случајева последица су крварења из неког напуклог крвног суда, а ређе (3%) настају због напрслог испупчења, тј. анеуризме, или клупчастих патолошких сплетова крвних судова на површини мозга.

Појава можданог удара расте са старошћу, тако да се после 55 године живота на сваких десет година удвостручава. У Србији се годишње региструје око 25 000 таквих случајева, а смртност је велика, што се види из статистике која говори да је од 20 умрлих особа, једна од оних који су жртве можданог удара.

У развијеним земљама, срећом и у Србији, лечење можданог удара спроводи се у новије време такозваном тромбектомијом, што значи да се тромб из запушеног крвног суда извлачи специјалном техником уз помоћ компликоване опреме, при чему су актери тог спасоносног чина интервентни неурорадиолози и нарочито обучени персонал.

О начину одстрањења угрушка крви из крвног суда у мозгу, у Хипократији ће говорити наш уважени гост др Иван Вукашиновић, неурорадиолог, који се бави сензационалном техником вађења тромба из запушених артерија, чиме од сигурне смрти или тешке инвалидности спасавају жртве можданих удара.

Eмисију припрема и води Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара