„Злочин над мишљењем - осуда, изгон и рехабилитација Михаила Ђурића"

Суђење људском мишљењу спада у она запостављена питања о којима се код нас мало говорило и писало.

Књига „Злочин над мишљењем - осуда, изгон и рехабилитација Михаила Ђурића" управо je зато драгоцен документ. У њој је обрађен случај професора Михаила Ђурића. На основу судских списа и документационе грађе, истражене су и осветљене различите димензије трагичног случаја професора Михаила Ђурића, који је брутално изгнан 1972. године и послат у заточење због тога што је оспоравао тадашњи аутократски режим и разорне уставне амандмане који су били усмерени на разбијање Србије, а двадесетак година касније довели до распада авнојевске Југославије.

Бавећи се суђењем и изгоном професора Ђурића, аутор проф. др Јовица Тркуља је настојао да прикупи и објави све релевантне документе и списе, како би читалац могао да склопи мозаик не само о судбини професора Ђурића већ и о духу онога времена, о прогону интелектуалаца и суђењу за деликт мишљења у комунистичкој Југославији.

Повод за разговор је управо ова студија, а наши саговорници су: проф. др Јовица Тркуља, професор Правног факултета у Београду, проф. др Часлав Копривица, професор Факултета политичких наука и др Маринко Лолић, научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију.

Аутор емисије: Снежана Бићанин

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво