Гошћа - Милена Марјановић

Акиле Бонито Олива "Музеји који привлаче пажњу", CLIO; Превела са италијанског Милена Марјановић

Како настају музеји и како се формирају колекције, шта је потребно знати да би пројекат новог музеја или реконструкција старог здања била функционална, на које се историјске моделе у том смислу треба угледати, а на које не, како се ствара музејска публика... Ово су само нека од питања на која могуће одговоре нуде својим текстовима аутори, историчари уметности и руководиоци светских институција савремене уметности у књизи "Музеји који привлаче пажњу".

У овој збирци текстова познатих и признатих стручњака и руководилаца престижних уметничких институција у Европи и свету, превасходно окупљеним на симпозијуму "Продукција, чување и проток савремене уметности", разматрају рецентно функционисање музеја савремене уметности.

Кроз бројне примере и искуства, кроз теоријске анализе и стручне коментаре, сагледан је актуелни тренутак савремене уметности и њене презентације, а самим тим указано на бројна питања с којима се и институције и појединци суочавају при представљању и чувању, обради и конзервацији и рестаурацији предмета. Наиме, идејно усложњавање савремене уметничке продукције, што истовремено значи и хиперпродукцију дела, затим коришћење разнородних материјала и медија, често и за једнократну сврху, ставило је класичан приступ музеја пред велике изазове. Имајући све ово у виду, и сам Олива у своја два текста, као и други аутори у својим текстовима, разматрају бројна питања о сврси и начину функционисања музеја савремене уметности данас.

"Музеји који привлаче пажњу" је још једна књига у издању београдске куће CLIO, а у сарадњи с Народним музејом, која је обогатила теоријски корпус нове музеологије. Гошћа Знакова биће Милена Марјановић, преводилац, историчарка уметности и новинарка.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво