Повратак Победника

Др Радина Вучетић

Споменик Победник враћен је на Калемегдан 12. фебруара 2020, после четворомесечне рестаурације, а свечано је поново постављен на постоље два дана касније.

Но, уочи првог постављања Мештровићевог споменика, београдска јавност расправљала је о томе да ли га треба (или не) поставити на Теразијама, да ли "скулптура нагог мушкарца вређа морал београдских госпођица", да ли симбол победе треба да буде наг или треба да буде са "шајкачом и у опанцима"...

И, после силних расправа, Победник је постављен на Калемегдану 1928 - поводом прославе десет година пробоја Солунског фронта.

У Граду, историчарка Радина Вучетић говори о конзервативизму некада, у социјализму и данас, а биће емитован и документарно-драмски фичер Побеђени Победник о полемикама поводом Мештровићевог споменика.

Аутори емисије и фичера су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара